Warning: Creating default object from empty value in /home/pertsemlidis/public_html/plugins/k2/swtabs/swtabs.php on line 352

Πόνος στην πλάτη σε παιδιά

Πεμ, Μάιος 20  | 

Ο πόνος στην πλάτη στα παιδιά δεν είναι όπως ο πόνος στην πλάτη των ενηλίκων. Σε σύγκριση με έναν ενήλικα, ένα παιδί με πόνο στην πλάτη είναι πιο πιθανό να έχει μια σοβαρή υποκείμενη διαταραχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το παιδί είναι 4 ετών ή νεότερο ή εάν ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας έχει πόνο στην πλάτη συνοδευόμενο από:

 • Πυρετό ή απώλεια βάρους

 • Αδυναμία ή μούδιασμα

 • Πρόβλημα με τα πόδια

 • Πόνος που ακτινοβολεί κάτω από το ένα ή και τα δύο πόδια

 • Προβλήματα του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης

 • Πόνος που εμποδίζει το παιδί να κοιμάται

Οι πιο σοβαρές αιτίες του πόνου στην πλάτη χρειάζονται έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία διότι μπορεί να επιδεινωθούν. Πάντα να επισκέπτεστε έναν γιατρό εάν ο πόνος στην πλάτη του παιδιού σας διαρκεί περισσότερες από αρκετές ημέρες ή σταδιακά επιδεινώνεται.

Η σπονδυλική σας στήλη αποτελείται από μικρά οστά, που ονομάζονται σπόνδυλοι, τα οποία στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και δημιουργούν τις φυσικές καμπύλες της πλάτης σας.

Εξέταση γιατρού

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει μαθαίνοντας πώς αναπτύχθηκε το πρόβλημα και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση του παιδιού σας.

Ιατρικό ιστορικό

Ο γιατρός σας θα υποβάλει γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη γενική υγεία του παιδιού σας και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πότε ξεκίνησε ο πόνος;

 • Ξεκίνησε μετά από τραυματισμό ή απαιτητική δραστηριότητα;

 • Έχει βελτιωθεί ή επιδεινωθεί;

 • Ποιες δραστηριότητες ή θέσεις κάνουν τον πόνο χειρότερο;

 • Τι κάνει το παιδί σας για να το κάνει λιγότερο επώδυνο;

Είναι σημαντικό για τον γιατρό σας να γνωρίζει ακριβώς πού αισθάνεται τον πόνο, πόσο σοβαρός είναι και πόσο παρεμβαίνει στην εκπαίδευση και τις δραστηριότητες του παιδιού. Εάν ο πόνος αντανακλά σε ένα πόδι θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει πίεση στο νεύρο.

Σωματική εξέταση

Κατά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα ελέγξει προσεκτικά τα ακόλουθα:

 • ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ. Αυτό θα περιλαμβάνει την αίσθηση κάθε σπόνδυλου και την αναζήτηση παραμορφώσεων στην ευθυγράμμιση και την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Θα μπορούσε να είναι σημαντική η αυξημένη στρογγυλοποίηση της πλάτης (όταν παρατηρείται από την πλευρά) ή μια καμπύλη προς την πλευρά (όταν προβάλλεται από την πλάτη). Ο γιατρός σας θα ελέγξει τη στάση του σώματος και το βάδισμα του περπατήματος, την ικανότητα να λυγίσει, να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών και να λυγίσει προς τα δεξιά και αριστερά. Η δυσκολία στην κίνηση μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.

 • Νεύρα στην πλάτη. Προβλήματα με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους μπορεί να προκαλέσουν πίεση στα νεύρα που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη, οπότε ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εξετάσεις για αυτό. Με το παιδί σας ξαπλωμένο ύπτια, ο γιατρός σας θα σηκώσει τα πόδια (τεστ ανύψωσης ποδιών σε ευθεία) και μπορεί επίσης να σηκώσει τα πόδια με το παιδί σας ξαπλωμένο προς τα κάτω (αντίστροφη δοκιμή ανύψωσης ποδιών). Ο έλεγχος των αντανακλαστικών και της αίσθησης στα πόδια θα γίνει για τον ίδιο λόγο.

 • Μυς. Οι μύες στην πλάτη και τα πόδια θα ελεγχθούν. Το σφίξιμο των μυών της πλάτης ή των μυϊκών μυών στο πίσω μέρος του μηρού θα δείξει ότι το παιδί σας προσπαθεί να προστατευθεί από κινήσεις και θέσεις που μπορεί να είναι επώδυνες. Η ευαισθησία των μυών θα υποδηλώνει μυϊκό τραυματισμό.

 • Ισορροπία, ευελιξία, συντονισμός και μυϊκή δύναμη. Μπορούν να γίνουν και άλλες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι ο πόνος στην πλάτη δεν αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Δοκιμές απεικόνισης

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μία ή περισσότερες εξετάσεις απεικόνισης για να βοηθήσει στη διάγνωση.

Ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ παρέχουν εικόνες πυκνών δομών, όπως οστά. Οι ακτίνες Χ της σπονδυλικής στήλης του παιδιού σας θα εμφανιστούν εάν υπάρχουν κατάγματα, μετατοπίσεις ή άλλα προβλήματα στα οστά.

Σπινθηρογράφημα οστών. Αυτό το τεστ περιλαμβάνει την έγχυση μιας ουσίας σε μια φλέβα και, στη συνέχεια, τη χρήση μιας ειδικής κάμερας για να δείτε πού συλλέγεται. Μπορεί να εντοπίσει φλεγμονή, λοιμώξεις, όγκους και κατάγματα. Δεδομένου ότι η ανατομία της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ περίπλοκη και δεδομένου ότι αυτές οι διεργασίες ασθένειας δεν είναι πάντα ορατές σε ακτίνες Χ, μια σάρωση οστού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Αξονική τομογραφία (CT). Πρόκειται για μια ειδική τεχνική ακτίνων Χ που παρέχει τρισδιάστατη εικόνα. Επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει πράγματα που δεν είναι ορατά σε δισδιάστατες ακτινογραφίες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση της περίπλοκης ανατομίας της σπονδυλικής στήλης.

Σάρωση μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία δείχνει τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δείτε τον νωτιαίο μυελό, τις ρίζες των νεύρων, τους δίσκους και άλλες δομές που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές στον πόνο στην πλάτη.

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Αυτή η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να κατανοήσει περισσότερα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Εργαστηριακές δοκιμές

Οι εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένου της Γενικής αίματος, της Ταχύτητας Καθίζησης των Ερυθροκυττάρων (ΤΚΕ) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), μπορεί να επηρεαστούν από την παρουσία φλεγμονής ή λοίμωξης.

Συχνές καταστάσεις πόνου στην πλάτη σε παιδιά

Μυϊκή καταπόνηση και ανισορροπίες

Το μυοσκελετικό σύστημα είναι πιο συχνά υπεύθυνο για τον πόνο στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους. Αυτός ο τύπος πόνου ανταποκρίνεται συχνά σε ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και πρόγραμμα άσκησης.

Πολλοί έφηβοι μπορεί να έχουν πιο επίμονο πόνο στην πλάτη. Αυτό σχετίζεται συχνά με τους σφιχτούς μύες και τους αδύναμους κοιλιακούς μύες. Η κακή στάση του σώματος και το βαρύ σακίδιο μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον πόνο. Αυτά τα παιδιά φαίνεται να βελτιώνονται με ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που τονίζει το τέντωμα της πλάτης, την κοιλιακή ενίσχυση και τη διόρθωση της στάσης του σώματος.

Στρογγυλεμένη πλάτη

Στους εφήβους, η αυξημένη στρογγυλοποίηση της πλάτης (όταν παρατηρείται από την πλευρά) - που ονομάζεται επίσης κύφωση του Scheuermann - είναι μια κοινή αιτία πόνου στη μέση της πλάτης (της θωρακικής σπονδυλικής στήλης). Οι σπονδυλοι σφηνώνονται, προκαλώντας στρογγυλεμένες ή «καμπούρες» πίσω. Το καμπύλο μέρος της πλάτης μπορεί να πονάει και ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με τη δραστηριότητα.

Κάταγμα στρες της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλόλυση ή το κάταγμα του στρες μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη στους εφήβους. Τα κατάγματα του στρες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των εφήβων ή σε αθλήματα που περιστρέφονται επανειλημμένα και υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης, όπως γυμναστική, καταδύσεις και ποδόσφαιρο.

Ο πόνος είναι συνήθως ήπιος και μπορεί να εκπέμψει στους γλουτούς και τα πόδια. Ο πόνος αισθάνεται χειρότερος με τη δραστηριότητα και καλύτερα με ξεκούραση. Ένα παιδί με σπονδυλόλυση μπορεί να περπατήσει με άκαμπτο βάδισμα και να μπορεί μόνο να κάνει σύντομα βήματα.

Ολίσθηση σπονδυλικής στήλης

Ένας ολισθηρός σπόνδυλος ή σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται όταν ένας σπόνδυλος μετατοπίζεται προς τα εμπρός στον επόμενο σπόνδυλο. Αυτό μπορεί μερικές φορές να αντιπροσωπεύει την πρόοδο μιας σπονδυλόλυσης. Συνήθως εμφανίζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το οστό στενεύει τον νωτιαίο σωλήνα, το οποίο πιέζει τα νεύρα.

Μόλυνση

Σε μικρά παιδιά, η μόλυνση στο δίσκο (δισκίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Η δισκίτιδα συνήθως προσβάλλει παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών, αν και μπορεί να επηρεαστούν και τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι.

Ένα παιδί με δισκίτιδα μπορεί να έχει τα ακόλουθα συμπτώματα.

 • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά και δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης

 • Περπατώντας κουτσαίνοντας, ή απλώς αρνείται να περπατήσει

 • Οκλαδόν με μια ευθεία σπονδυλική στήλη όταν φτάνει για κάτι στο πάτωμα, αντί να λυγίζει από τη μέση

Ογκος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι, όπως το οστεοειδές οστέωμα, μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη. Όταν εμφανίζονται, οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης βρίσκονται πιο συχνά στη μέση ή στην κάτω πλάτη. Ο πόνος είναι σταθερός και συνήθως χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο πόνος είναι προοδευτικός. Δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα και / ή συμβαίνει τη νύχτα.Περισσότερα 1459 times


 • Gallery
 • Video

Media

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλές άρθρο